Formålet med denne hjemmeside

Denne hjemmeside handler først og fremmest om hjemmeblandede fotokemikalier. De erfaringer jeg har samlet, vil jeg gerne give videre til andre.

Hvorfor ikke købe det færdigblandet?
Man lærer, hvordan forskellige fremkaldere virker. Ikke på én gang naturligvis, men efterhånden som man får rutine. I kemikalieoversigten har jeg skrevet stikord, men det er en god ide at forske lidt i det selv, f. eks i Jeg Fotograferer. Hvis man vil prøve en ny fremkalder, vil man ikke famle sig frem i blinde, hvis man kender opskriften.

Man kan afprøve en ny fremkalder, til film eller papir, uden at skulle købe en hel liter. Det er næsten de samme kemikalier, der skal bruges i dem alle, det er blot blandingsforholdet der er forskelligt.

Man kan lave fremkaldere, der ikke kan købes. Der er flere opskrifter her på siderne, man kun kan blande selv.

Det vil højne interessen for at fotografere og gå i mørkekammer. Med den automatisering der sker med fotografiapparater i disse år, samtidig med at de digitale billeder er kommer meget tæt på, er det på  tide, vi kommer tilbage til rødderne. Uden håndværket i behold, dør interessen stille og rolig.

Det er billigt at lave sine egne kemikalier. Jeg har med vilje taget dette punkt som det sidste. Efter alle de penge, der bliver brugt til dyrt og unyttigt fotoudstyr, der kun bruges et par gange, er det tilsyneladende ikke pengemangel, der plager de danske fotoamatører.

Det er da nemmere, at købe det færdigblandet?
Ja, det er det, men også kun lige akkurat. Man er fri for selv at veje det op, resten er det samme.

Er det købte ikke bedre?
Det hævder Ilford ganske vist, men det er nu ikke den erfaring jeg har. Begynd med positivmaterialer.. Går det galt, kan det laves om. Så får man hurtig mod til at fortsætte.

D-72 papirfremkalderen er skyld i at jeg selv blander min fremkalder nu. Kodak Danmark fører kun Dektol flydende, og den lever ikke op til pulverversionen, hverken i kvalitet eller i holdbarhed. Den er til gengæld 3 gange så dyr.

Ifølge Ansel Adams og andre er D-72 og Dektol Pulver sandsynligvis samme fremkalder, så der var ikke andet at gøre end at blande den selv.

Kræver det ikke en del udstyr?
Ud over de måleglas, der er i mørkekammeret, skal der kun bruges en vægt. Man kan købe en elektronisk brevvægt med en nøjagtighed på 1 gram til omkring 300 kroner. De penge er hurtigt tjent ind.

Hvor får man flere opskrifter fra?
Mange ældre fotobøger og blade har opskrifter. På internet er der i hundredevis, men de er alle på engelsk, derfor har jeg taget de engelske navne med i kemikalieoversigten.

Jeg tror, denne side er den eneste, der findes på dansk, så det er mit bidrag til verdenshistorien.

Så det er bare med at komme igang. Jeg har prøvet de fleste af opskrifterne, så jeg ved, de kan bruges.
 
 

Tilbage til hovedsiden                            Tilberedning af kemikalier