D-23

D-23 er en opskrift fra Kodak, som  ikke kan købes færdigblandet.
 
Kemikalie Mængde Enhed
Destilleret vand 45° 750 ml
Metol 7,5 g
Natriumsulfit 100,0 g
Vand til 1 liter

D-23 er meget nem at blande og bruge. For at undgå at veje halve gram af, kan man blande 2 liter.

Da den kun fremkalder med metol, der er en blød arbejdende fremkalder, kan man fremkalde længe uden at overfremkalde filmen. Derfor er den først og fremmest velegnet til kontrastrige motiver som blitz- og natoptagelser, men også til "almindelige" motiver er den god. Hvis du overbelyser filmen én blænde får du gode skyggedetaljer, fine mellemtoner og højlys med tegning.

D-23 kan bruges koncentreret eller fortyndet. 1:1 giver skarpere negativer. 1:3 er fint til meget kontrastrige motiver.

Fremkaldertiden med mit forstørrelsesapparat, der er med farvehoved, ligger på omkring 8-9 min. for de fleste film. Fortyndet 1:1 fremkalder jeg omkring 13-14 minutter og 1:3 er jeg oppe omkring 20 min. Hvis jeg er i tvivl fremkalder jeg gerne lidt rigeligt; der skal meget til, før højlysene lukker.

Til film med T-korn (Kodak T-Max, Agfa APX) skal D-23 være uovertruffen, Jeg har ikke prøvet det (endnu), men jeg tror det gerne.

D-23 har kun én ulempe. Da den ikke kan købes færdig, kan man ikke få datablade på den. Jeg har lavet et større detektivarbejde på internettet, og det er resultatet af dette, samt egne erfaringer, jeg giver videre her.

Siden jeg lavede denne hjemmeside første gang, har jeg næsten  udelukkende brugt D-23. Den er måske ikke verdens skarpeste, men den er utrolig tolerant. Den er nemt at blande og bruge, jeg kan ikke huske, jeg har haft en eneste "smutter" med den.
 


Tilbage til hovedsiden                                        Tilbage til oversigten