OVERSIGT

OVER FILMFREMKALDERE 
D-76
 Usædvanlige fremkaldere
D-23
Fremkaldere for stressede fotografer
 Pyrokatekin - ætsnatron
 Omvendefremkaldelse af sort/hvide film

 

To-bads fremkaldere

D76 divided
H. Stoecklers to-bads fremkalder
 
Leitz fremkalder

To-bads fremkaldere virker, som navnet siger, i 2 bade. I første bad finder der (næsten) ingen fremkaldelse sted. Filmen suger blot fremkalder til sig. Først i andet bad sætter alkaliet (oftest borax) gang i fremkalderstofferne, der nu sidder i filmen. Fremkaldelsen standser først i de mest belyste partier (højlysene), men fortsætter længere i skyggerne. Der skal ikke skylles imellem de to bade, da fremkalderne derved vaskes bort.

Fremkaldertiderne er ikke kritiske, da kemikalierne regulerer sig selv. Temperaturen spiller en større rolle, da der optages mere væske jo højere temperaturen er.

Det siger sig selv, at denne form for fremkaldelse giver negativer med mindre kontrast. Derfor skal man være forsigtig med at bruge den til motiver med lav kontrast. Men til motiver fra normal til høj kontrast er det virkelig godt. Desuden giver det tyndere film med finere korn, så negativerne bliver nemme at kopiere.

Og oven i alt dette kan forrådsopløsningerne holde sig meget længe, da kemikalierne holdes adskilte. Andet bad skal skiftes ofte, men da det som regel kun indeholder et kemikalie, er det jo heller ingen sag at lave nyt.

Det er en fremkalderform, der desværre nok er ved at gå i glemmebogen. Men det er det meste jo på disse sider.
 

Tilbage til hovedsiden