Historier og skrøner

Billedmanipulation
Man har i årtier hævdet at "et fotografi aldrig lyver". Det er der vist ikke mange, der tror på idag, men verdens første fotografi var faktisk en utilsigtet form for manipulation. Franskmanden Niépce tog et gadebillede ud af sit vindue i 1826. Blænden kender jeg ikke, men eksponerigstiden var 8 timer. På grund af den lange lukkertid blev der sollys på både syd og nordvæggene af husene. Sådan en situation vil man jo aldrig kunne se i virkeligheden. "Filmen" var en asfaltemulsion på en tinplade, og det blev  fremkaldt i en blanding af terpentin og lavendelolie. Recepten kender jeg desværre ikke.
 

Fotopapir
Danmark har ikke en stor andel i fotografiens historie. Men vi har da været med. Den danske fabrik Merkur producerede fotopapir til op i tresserne, vel at mærke papir af en glimrende kvalitet. Desværre er det jo ikke altid det bedste der overlever. Den østtyske fabrik ORWO lukkede lige efter murens fald, opkøbt af Agfa. De laver også glimrende papir, men alligevel.
 

Første 35 mm kamera
Leitz får normalt æren for at have opfundet 35 mm filmen, men den ære skal faktisk tilfalde den danske snedker J. P. Andersen, bedre kendt som Nellerødmanden. Han konstruerede allerede i 1905 et 35 mm kamera til journalisten Holger Rosenberg, der rejste verden rundt for Familie Journalen. Han havde brug for et lille kamera, og det lavede J. P. Andersen så til ham at træ. Det fik navnet Nellerødmanden efter sin "far" ,Til film brugte han 35 mm kinofilm og det kunne såmænd rumme 300 optagelser.

Et nyt filmsystem var skabt. Leitz kom først med Leica i 1925. De havde sikker aldrig hørt om Nellerødmanden, men de kom altså først 20 år efter,

Holger Rosenberg brugte forøvrigt sit kamera til 1940.
 

Rullefilmens opfinder
De første år tog man billeder på faste plader. Kodaks grundlægger Georg Eastman har fået æren af at have opfundet rullefilmen, men heller ikke dette er sandt.

Den amerikanske præst Hannibal Goodwin fik patent på rullefilmen i 1887 men Eastman løb altså med æren, På ægte amerikansk vis kom det til en retsag, som Goodwin vandt i 1898, men da var han desværre død. Hans arvinger førte dog sagen videre, og den blev afgjort i 1914 med en stor erstatning.

Om det så var dårlig samvittighed, der plagede Georg Eastman på sine gamle dage ved jeg ikke, men han begik i hvertfald selvmord på sin 77-års fødselsdag.
 

Linda McCarthy
Og så lad os samtidig fastslå at Linda Eastman, Paul McCartney nu afdøde hustru, overhovedet ikke er i familie med Georg Eastman. Hun var ganske vist fotograf og hed Eastman, men det var også alt.
 
 
 

Tilbage til hovedsiden