Tilberedning

Advarsel:

Lad os tage det med det samme: Kemikalier kan være farlige, og skal behandles sådan. Husk, man kan spare sammen gennem mange år, inden det giver udslag. Der følger faresedler med kemikalierne. Læs dem!

Jeg bruger briller i forvejen, ellers er det sikkert en god ide at bruge sikkerhedsbriller. Åndedrætsværn og gummihandsker er også at anbefale.

Husk, hæld aldrig vand i syre, altid syren i vandet.

Hvis du allerede nu synes, det lyder for farligt, bedes du huske på at det er akkurat de samme kemikalier du får, når du køber dem færdigpakket.
 

Og så til det egentlige:

Kemikalierne skal blandes i destilleret eller kold, afkogt vand: Kog vandet i 5 - 10 minutter, og lad det køle ned til den ønskede temperatur. Hvis du stiller det udenfor eller i køleskabet, går det naturligvis hurtigere (husk at dække det til). Man skal bruge 3/4 af den færdige mængde vand (det har jeg allerede regnet ud for dig i mine opskrifter), resten hældes i, når alle kemikalier er opløst.

Kemikalierne vejes på et stykke papir eller en i skål (brug tarafunktionen på vægten, det er jo kun kemikalierne, der skal vejes), og hældes i, i den rækkefølge, de står i opskriften. Hæld aldrig vandet på kemikalier, altid omvendt.

Kemikalierne skal altid være fuldstændig opløst, inden det næste hældes i. Metol skal altid hældes i før natriumsulfit. Hæld evt. et stænk natriumsulfit i før metol, idet metol meget let optager ilt, hvilket natriusulfit beskytter imod. Men kun et stænk; kommer der for meget i, kan metolen ikke opløses.

Hvis der er meget kalk i vandet, kan der tilsættes 1 - 4 gram natriumhexametafosfat (Calgon) pr liter vand. Det forhindrer opløsningen i at blive grumset, men har ellers ingen betydning. Skal tilsættes før alle andre kemikalier.

Læs også kemikalieoversigten

Inden du stiller den færdige opløsning på lager, bør den filtreres gennem et kaffefilter.

Husk kemikalierne (og de færdige) opløsninger skal opbevares med tætsluttende låg, fremkalderstoffer desuden i mørke flasker.
 

Udstyr:

Skåle og målebægre har du jo i forvejen i mørkekammeret, men der skal bruges en vægt. Jeg bruger en skålvægt til lodder, men startede med en elektronisk brevvægt med 1 grams nøjagtighed.

Ved meget små mængder, laves først en 10 % opløsning (10 g kemikalier + vand til 100 ccm) og så tage 1 ccm for hver 0,1 g, med en 1 % opløsning er det 1 ccm for hver 0,01 g der står i recepten. Det er såmænd ikke så svært.

Tilbage til hovedsiden